تابلو برق صنعتی چیست و انواع آن کدام است؟
1402/01/12
در این مقاله سعی داریم در مورد تابلو برق صنعتی اطلاعات جامعی را در اختیار شما قرار دهیم؛ چرا که این تابلو ها در صنعت بسیار پر کاربرد بوده و شناخت کامل آنها برای مهندسین به خصوص مهندسین برق بسیار ضروری می باشد. پس برای دریافت این اطلاعات کاربردی با ما همراه باشید.
تابلو برق صنعتی یک فضای بسته یا محفظه ای عموماً از جنس فلز می باشد، که تمامی تجهیزات الکتریکی و الکترونیکی در آن نصب میشود که توسط کاربران هم قابل دیدن است. در این فضا ابزارهای متفاوتی چون انواع قطعات، کلیدهای برق، لوازم محافظتی، نمایشگرهای برق، دستگیرهها، فیوزها، مدارشکن ها و… قرار میگیرد. البته تجهیزات برقی نصب شده درون تابلو ها با توجه به عملکردی که دارند متفاوت می باشد. لزوما نمیتوان گفت که این تابلوها فضاهای بسته می باشند اما مشکلاتی که ناشی از نصب تجهیزات، خطرات عوامل محیطی و اتصال های کوتاه در تجهیزات وجود دارد که بستری را ایجاد میکند تا این تابلو ها به صورت فضای بسته ساخته شود.
نصب تابلو برق صنعتی می تواند جریان، ولتاژ، فرکانس، توان و… را کنترل کرده و صد محافظتی برای افرادی باشد که ممکن است در معرض برق گرفتگی ناشی از آن قرار بگیرند. همچنین این فضا از دستگاههای درون خود در برابر عوامل محیطی مانند ضربه، آب، گرد و غبار محافظت می کند. ویژگی های دیگری که می توان در مورد این تابلوها بیان کرد جلوگیری از اتلاف گرما، محافظت در برابر تخلیه الکترواستاتیکی و اختلال فرکانسهای رادیویی می باشد.
تابلوهای برق می توانند در دو نوع ایستگاههای کم ولت و ولتاژ بالا مورد استفاده قرار بگیرند. نوع ولتاژ پایین آن در داخل ساختمان قرار میگیرد و از مدار شکن ها ولتاژ متوسط، برای مدارهای توزیع استفاده می شود.
جهت سفارش ساخت تابلو برق صنعتی میتوانید با تیم نیرورسانی صنعت یار تماس بگیرید. جهت مشاهده پروژههای انجام شده توسط این تیم حرفهای بر روی لینک “ساخت تابلو برق صنعتی” کلیک کنید.
*** بیشتر بخوانید: با انواع تجهیزات تابلو برق صنعتی آشنا شوید
کاربرد تابلو برق صنعتی چیست؟
میتوان کار آیی تابلو برق را در سه دسته نظارت، محافظت و کنترل قرار داد.
- نظارت: نمایشگر هایی که درون تابلو برق ها قرار دارند می توانند در هر لحظه میزان جریان، ولتاژ، فرکانس و… را برای نظارت بر آنها به نمایش بگذارد.
- محافظت: مسئله وجود خطر با وسایل الکترونیک همیشه نگرانی مهندسین برق بوده است، که برای کاهش این خطر از تابلوهای برق و دستگاههایی که درون آن تعبیه شده تا جریان برق را سریعاً قطع کنند، استفاده می شود.
- کنترل: کنترل مواردی چون شدت جریان، ولتاژ و فرکانس در برخی دستگاه های الکترونیک شرایط خاصی دارد، که برای حل این مسئله مجدداً میتوان از تابلو برق صنعتی استفاده کرد.
***بیشتر بخوانید: تابلو برق چیست و مهمترین کاربر آن کدام است؟
انواع تابلو برق صنعتی از نظر ساختار
- تابلوهای Metal Enclosed:
همان تابلوهای تمام بسته فلزی می باشند که شامل قطعات و تجهیزاتی مانند شینه ها، ترانس های جریان و ولتاژ، کلیدها ولوازم اندازه گیری می باشد. این نوع تابلو به دو دسته Metal clad و Compatrtment type تقسیم بندی می شود.
***بیشتر بخوانید: استفاده از ترانس برق چه کاربردی دارد؟
- تابلو برق Metal clad:
نکته ای که در مورد این تابلو برق صنعتی بسیار برجسته می باشد، فضای بخش بندی شده آن است. این حالت تقسیم بندی باعث میشود که اگر اختلالی درون یک بخش رخ دهد، به بخشهای دیگر منتقل نشود. این فضای تقسیم بندی شده شامل بخش باسبار، بخش تجهیزات کنترل اندازه گیری، بخش سرکابل و بخش محفظه کلید می باشد.
- تابلو برق compartment type:
این تابلو برق صنعتی از نظر فضای بخشبندی نقطه مقابل تابلو برق قبل می باشد و دارای محفظه های تقسیم بنده شده نمی باشد.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر ولتاژ
اندازه گیری های سطح ولتاژ، تابلوهای برق صنعتی را به سه دسته تقسیم میکنند، که شامل تابلو برق های ولتاژ پایین (LV)، تابلو برق های ولتاژ متوسط (MV) و تابلو برق های ولتاژ بالا (HV) می باشند:
- تابلو برق ولتاژ پایین:
این تابلو برق صنعتی از سطح ولتاژ زیر 1000 ولت حمایت می کند، که شامل تابلوهای برق بانک خازنی که در کارخانهها و کارگاهها کاربرد دارد، تابلو برق توزیع برق صنعتی، تابلو برق توزیع مسکونی، تابلو برق plc که اتوماتیک می باشد و تابلو برق مارشالینگ که برای ارتباط بین تابلو برق با سیستم کنترل مرکزی مورد استفاده قرار می گیرد، می باشند.
- تابلو برق ولتاژ متوسط:
محدوده حمایتی این نوع تابلو برق بازه بین 1000 تا 36 هزار ولت می باشد. اجزای اصلی به کار برده شده در ساخت این تابلوها باسبار، جریان، کنتاکتور و… می باشد و در دو نوع تابلو فشار متوسط کشویی و تابلو فشار متوسط ثابت تقسیم بندی می شوند.
- تابلو برق ولتاژ بالا:
ولتاژ جریان یافته در این نوع تابلو برق بر بالای 36000 ولت می باشد و اصلی ترین قطعه به کار رفته در آن مدارشکن ولتاژ می باشد، تا یک وضعیت امن را ایجاد کند.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر مکان نصب
فاکتور مکان نصب، تابلو برق ها را به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم بندی می کند، که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم:
- تابلو برق بیرونی:
این نوع تابلو برق صنعتی با عنوان OUTDOOR نیز شناخته می شود و به این علت که در فضای باز تعبیه می شود دارای تجهیزاتی است که از آن در مقابل عوامل محیطی و جوی محافظت می کند.
ویژگی های ساختمانی تابلو برق بیرونی عبارتاند از:
-
- این تابلوها دارای حداکثر ارتفاع 120 سانتی متر،عمق 40 سانتی متر می باشند و عرض آن ها بر حسب نیاز متغیر است.
- ورقه بدنه آن با ضخامت حداقل دو میلی متر ساخته میشود.از آنجایی که این تابلو در فضای باز قرار میگیرد و دائماً در معرض نور خورشید است باید رنگ آمیزی بدنه آن توسط رنگهای انجام شود که در برابر نور خورشید مقاومت دارند.
- برای جلوگیری از نفوذ آب باران باید این سقف های این تابلوها را حداقل 5 سانتی متر از هر طرف بزرگتر از بدنه آن ساخت.
- دسترسی به درون این تابلو برق از جلو و از طریق درب آن انجام میشود که هم باید قفل مناسبی داشته باشد و هم درزهای آن به خوبی با پلاستیک های مخصوص آب بندی شود.
- در نهایت تابلو برق بیرونی را باید بر روی سکویی قرار داد که با ارتفاع 20 الی 25 سانتی متر از کف زمین فاصله داشته باشد.
- تابلو برق درونی:
تابلو برق درونی یا INDOOR در مکان های سرپوشیده قرار می گیرند و به همین علت خطرات کمتری نسبت به تابلو برق های بیرونی آنها را تهدید میکند. این تابلو برق صنعتی وظیفه محافظت از قطعات درونی را در برابر برخوردهای ناخواسته و هر عامل دیگری بر عهده دارد و به دو دسته ایستاده و دیواری تقسیم بندی می شوند.
- تابلو برق دیواری:
- دارای ارتفاع یک متر ضخامت بدنه 1.25 میلیم تر می باشد. (اگر با ارتفاع بیش از یک متر ساخته شود باید ضخامت ورقه آنها افزایش یافته و از 1.5 میلی متر استفاده شود.)
- حداکثر ارتفاعی که میتوان برای این نوع تابلوها در نظر گرفت 210 سانتی متر از کف زمین می باشد.
- باید با استفاده از گلند استاندارد محل ورود و خروج کابلها را مسدود کرد.
- گاهی برای سهولت کار و دسترسی آسان ورقه ای به ضخامت 1.5 میلی متر را با استفاده از پیچ و مهره به بدنه تابلو وصل می کنند و بر روی آن تجهیزات مورد نظر را قرار می دهند.
- تابلو برق ایستاده:
- اسکلت نگهدارنده ای برای این نوع تابلو برق وجود دارد که از جنس پروفیل و نبشی آهن ساخته می شود.
- ورقه بدنه آنها با حداقل ضخامت 2 میلی متر ساخته میشود.
- اتاقک کابلی وجود دارد که این تابلو برق بر روی آن قرار می گیرد.
- نوع درب دسترسی از جلو این تابلو برق، ارتفاعی به اندازه 220 سانتی متر، عرض 90 سانتی متر و عمق 60 سانتی متر دارد.
- نوع درب دسترسی از دو طرف این تابلو برق، ارتفاعی به اندازه 220 سانتی متر، عرض 90 سانتی متر و عمق 80 سانتی متر دارد.
انواع تابلو برق صنعتی از نظر کاربرد
به بررسی آخرین فاکتوری که باعث تقسیم بندی تابلو های برق در این مقاله می شود، می پردازیم. تابلو برق صنعتی میتواند از نظر کاربرد به دو دسته تابلو برق توزیع و تابلو برق کنترل تقسیم شود:
- تابلو برق کنترل:
تابلو برق کنترل عموماً در درون ساختمان ها و در قسمت ورودی قرار میگیرد. کابل برق ابتدا وارد این نوع تابلو برق شده و سپس جریان برق به صورت اشتراکی به تمامی ساختمان می رسد و می تواند وضعیت های متفاوتی از سیستم را با استفاده از تجهیزات مختلف نمایش دهد.
- تابلو برق توزیع:
با کمی دقت به نام این نوع تابلو برق متوجه عملکرد آن نیز خواهید شد. تابلو برق توزیع ابتدا جریان ورودی را تقسیم بندی کرده و آنها را به چندین تابلو دیگر یا صرفا فقط به یک تابلو منتقل می کند. در واقع می توان گفت که این نوع تابلو منبع تغذیه برای سایر تابلوها و تجهیزات دیگری مانند ماشین آلات می باشد. این تابلو برق با توجه به نوع نیاز و نوع تجهیزات در انواع متفاوتی ساخته میشود.
در این مقاله ابتدا توضیح جامعی درباره تابلو برق صنعتی در اختیار شما عزیزان قرار دادیم و در ادامه این مطلب تقسیم بندی تابلو برق ها از نظر ساختار، از نظر ولتاژ، از نظر مکان نصب و از نظر کاربرد بررسی کردیم. در نهایت با جمع بندی و توضیح کوتاهی در مورد کاربرد این تابلو برق ها این مقاله را به پایان می رسانیم.
قیمت تابلو برق صنعتی چقدر است؟
از آنجایی تابلو برق صنعتی از نظر میزان ولتاژ، محل نصب، کاربرد و … دارای انواع مختلفی است که هر کدام از آن ها دارای کاربردهای متفاوتی نیز هستند، اطلاع از قیمت تابلو برق نیاز به دریافت مشاوره از مهندسین این حوزه دارد. از این رو می توانید برای دریافت مشاوره و استعلام قیمت تابلو برق با ما تماس بگیرید.
انواع تابلو برق های صنعتی:
دیواری: این نوع تابلو برق روی دیوار نصب شده که اگر روی سطح دیوار نصب شوند روکار و اگر داخل دیوار جاسازی شوند توکار نامیده می شوند.
ایستاده: این نوع تابلو برق حالت ایستا داشته و برای مهار آن به سازه دیگری نیاز نیست.
اصلی: این نوع تابلو برق در پست برق به فشار ضعیف ترانس متصل بوده و برق مجموعه را توزیع و کنترل می کند. در ساخت تابلو برق صنعتی، اغلب از این نوع استفاده می شود.
نیمه اصلی: این نوع تابلو برق از مجموعه تابلوی اصلی تغذیه کرده و قسمت مستقلی را تشکیل می دهد.
فرعی: این نوع تابلو برق ها برای توزیع و کنترل برق روشنایی و پریزهای عمومی به کار رفته و از تابلوی اصلی تغذیه می کنند.
کشویی: این نوع تابلو برق ها بسیار گران بوده و برای کنترل بهتر موتورها به صورت کشویی ساخته می شوند.
فیکس: این نوع تابلو برق ها چند منظوره بوده و درب آنها شیشه ای می باشد.
مدولار: تابلوی مدولار از نوع پیشرفته تابلوهای فیکس ایستاده هستند که هر کدام از قطعات به شکل یک مدول در تابلو نصب شده و به وسیله یک صفحه فلزی از هم جدا می شوند.
مرکز قدرت: این نوع تابلو برق در دسته انواع توزیع کننده قرار گرفته و منبع تغذیه چند تابلو برق دیگر می باشند. همچنین کلیدهای به کار برده شده در این نوع تابلو برق، از نوع هوایی می باشند.
ساخت تابلو برق صنعتی توسط تیم حرفه ای صنعت یار
تیم حرفه ای صنعت یار که بیش از 15 سال در زمینه ساخت تابلو برق در کرج و تهران و اجرای بزرگترین پروژه های برق کشوری فعالیت دارد، انواع تابلوهای برق صنعتی را از نظر ساختار، ولتاژ، مکان نصب، کاربرد و تک فاز یا سه فاز بودن متناسب با سفارش شرکت شما طراحی و تولید می کند. نیرورسانی بزرگ صنعت یار در زمینه طراحی و تولید تابلو برق صنعتی تک فاز و تابلو برق صنعتی سه فاز نمونه کارهای درخشانی دارد که می توانید تمامی آن ها را در همین وب سایت در بخش پروژه های اجرا شده مشاهده کنید. برای مشاوره، استعلام قیمت و سفارش ساخت تابلو برق در تهران و کرج می توانید با مجموعه بزرگ صنعت یار تماس بگیرید.
دیدگاه خود را برای ما ارسال کنید